Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

1 juli 2024

Nieuwe werkwijze zwachtelen vanaf 1 juli

Na de succesvolle implementatie en ervaring met de sprint oogdruppelen en steunkousen, is nu de werkwijze rondom zwachtelen opnieuw vormgegeven.

Er is gekozen voor zwachtelen omdat dit naadloos aansluit op de nieuwe werkwijze steunkousen, het om een aanzienlijke groep gaat van 24.000 mensen per jaar in de acute fase én andere regio’s reeds ervaring hebben opgedaan met een efficiëntere aanpak. Reden genoeg om ook in onze regio het proces kritisch te bekijken. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met betrokken professionals, waaronder ook de huisartsen.

De belangrijkste aanpassingen in de klantreis voor huisartsen

Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze ontdekten we verschillende knelpunten. Deze knelpunten zijn omgezet in een verbeterde manier van werken. Daarbij leggen we vanaf 1 juli de focus op mensen die thuis wonen, met oedeem in de benen, zonder wonden. Later zullen we de doelgroep gaan verbreden.

Belangrijke wijzigingen voor de huisartsen zijn:

  • Een duidelijke opdracht van de huisarts richting de wijkverpleging, waarin de diagnose, het wel/ geen risico op decompensatio cordis, en tevens de vervolgstap na zwachtelen wordt aangegeven. Dit laatste hoeven geen steunkousen te zijn. Dit kan ook een periode afwachten zijn of terugkomen op spreekuur.

  • De wijkverpleging bepaalt het zwachtelproduct en vraagt dit aan bij de leverancier. Er is gekozen voor twee voorkeursproducten voor het zwachtelen; de Juxtalite (klittenbandzwachtel) en als tweede de UrgoK2.

  • De arts verstuurt pro-actief géén voorschrift meer voor een zwachtelproduct naar de leverancier. In bepaalde situaties vervalt het voorschrift, in andere situaties vraagt de wijkverpleging of leverancier het voorschrift later bij de huisarts op.

  • Er komt duidelijke informatie richting de cliënt over het doel van het zwachtelen, het proces en ook leefstijladviezen. Dit bespreekt de wijkverpleging. Uiteraard kan de huisarts dit ook toelichten en benadrukken.

Informatie

We roepen iedereen op om met de nieuwe werkwijze aan de slag te gaan. Want alleen samen kunnen we samen de stap zetten naar meer zelfredzaamheid én het toegankelijk houden van de zorg voor mensen die het écht nodig hebben.



Hernieuwde klantreis